blauwe hemel met witte wolken

We laten mensen opnieuw dromen en helpen hun dromen waarmaken

‘Ik vertel mensen vaak over Iedereen Verdient Vakantie en neem de boeken mee als ik op bezoek ga. Veel mensen weten niet waar ze recht op hebben. Daar wil ik bij helpen. Hen tonen wat er mogelijk is. Hen laten dromen.’ Orenda Baetens is sinds dit jaar één van de geëngageerde vrijwilligers van het Rap Op Stapkantoor in Lokeren: ‘Rap Op Stap, dat zie ik als mijn job. Mensen spreken mij overal aan met hun vragen. Dat is bij de andere vrijwilligers ook zo.’ Eén van die andere vrijwilligers is Martine Galmart, al acht jaar! Naast mensen op vakantie helpen, organiseren de Rap Op Stapvrijwilligers vaak uitstappen. De klassiekers én verrassingsuitstappen.
groep mensen die zwaaien voor de foto

Het Rap Op Stapkantoor is een levendige kamer in het kloppende hart van Ontmoetingshuis De Moazoart in Lokeren. Het kantoor, in een mooi lokaal aan de ingang van De Moazoart, is driemaal per week open. Tijdens het sociaal restaurant en op een weekavond. Al is dat tijdens corona wat anders. Vrijwilligers houden er kantoor, en dragen de werking. Medewerkers Bert en Kozeta ondersteunen hen.

Nieuwe uitdagingen bij Rap op Stap

Orenda: ‘Ik zie Rap Op Stap als mijn job. Het houdt meer in dan velen denken. Er is veel te leren, te ontdekken en te organiseren. En je moet er wel je hoofd bij houden. De eerste keer dat ik een vakantie boekte, was voor een gezin met twee ouders en vijf kinderen. Ik vergat de mama en een kind te boeken. Ik was even in paniek en belde naar Carine van Iedereen Verdient Vakantie. Zij stelde me gerust en annuleerde de boeking. Zo kon ik herbeginnen. Zo kon ik het leren.’ Orenda is blij dat ze de kans krijgt om te groeien én om fouten te maken. En de nieuwe uitdagingen blijven komen. Deze week gaat ze voor het eerst Rap op Stap en de Vrijetijdspas voorstellen bij een groep van Job & Co.

Vaak overtuigt een vrijwilliger iemand anders: wil jij het Rap Op Stapkantoor met mij openhouden? Is dat niet iets voor jou?

In een moeilijk moment in haar leven kwam Orenda in contact met het Ontmoetingshuis. Na een tijdje werd ze er vrijwilliger. Zo gaat het vaak. Mensen zetten stappen bij De Moazoart en maken soms hele grote sprongen. Ze worden dan vaak vrijwilliger bij Rap Op Stap of op een andere plek. Iedereen vindt een taak of uitdaging die bij haar of hem past. En later soms een nieuwe. Vaak overtuigt een andere vrijwilliger hen: Wil jij het kantoor niet met mij openhouden? Is dit niet iets voor jou?

Hun werk voor Rap Op Stap stopt niet als ze de deur van hun kantoor dichttrekken. Ze brengen  mensen in hun omgeving in contact met Rap Op Stap, de vrijetijdspas en de deelwerkingen van De Moazoart. Van hun buren, over een therapeut tot de kapster, die het dan weer verder vertellen en bij hen komen om raad. Orenda: ‘We delen veel op onze persoonlijke facebook. Dus spreken mensen ons overal aan met vragen. Ik hou ervan om te delen wat we weten en mensen zo te helpen.’

Dromen van de Marollen

De Rap Op Stapvrijwilligers komen maandelijks samen. Om te bespreken hoe het gaat en om nieuwe plannen te maken en vorm te geven. Ook Bert is er dan. Martine: ‘We organiseren uitstappen tijdens het jaar en in de zomer. Vaak huren we dan een bus. Ik organiseer ook fietstochten in de buurt, mensen doen dat graag.’

“We maken iets mogelijk voor mensen die soms nog nooit aan zee zijn geweest. Dat is mijn grootste motivatie.”

Voor de uitstappen luisteren ze naar de wensen en noden die ze opvangen. Orenda: ‘Er is een man die heel graag naar de Marollen wil. We bekeken of we zijn droom waar kunnen maken en met een hele bus kunnen gaan. We hadden het gepland voor de voorbije zomer. Met een hele groep naar de Marollen en Mini-Europa. En ’s middags gaan eten bij een restauranthouder die De Moazoart een warm hart toedraagt. We moesten het uitstellen, maar zullen zeker nog gaan! Al zal Mini-Europa er niet meer zijn.’

Puzzelen voor de verrassingsuitstap

Het doel is toffe daguitstappen te organiseren met alles erop en eraan. Zeker voor mensen met een Uitpas willen ze de prijs laag houden. Zodat iedereen mee kan. Veel van de mensen die meegaan op uitstap, komen ook naar het sociaal restaurant. Meestal zijn de plaatsen in de bus snel volzet. ‘We krijgen veel positieve reacties. En doorgaans is het enthousiasme erg groot. We maken iets mogelijk voor mensen die soms nog nooit aan zee zijn geweest. Dat is mijn grootste motivatie,’ zegt Martine.

Vanuit De Moazoart krijgen de Rap Op Stapvrijwilligers een organisatiebudget. Dat geld is vaak afkomstig van benefietacties en soms sponsoring. Ze gaan dan creatief aan het zoeken en plannen, met het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie bij de hand. Martine: ‘Klassiekers als een uitstap naar zee, een pretpark en Puyenbroeck zijn vaste prik. We plannen ook een verrassingsuitstap. Mensen tekenen in voor een daguitstap zonder te weten waarheen, en die is net zo snel volzet. Dit jaar gingen we naar Geraardsbergen. Op bezoek in een mattentaartbakkerij, op restaurant, naar de Muur van Geraardsbergen en domein De Gavers.’

mensen die kijken naar bakker die mattentaart maakt

Voor Orenda was het haar eerste groepsuitstap met De Moazoart, samen met haar zoon. ‘Vorig jaar durfde ik nog niet omdat ik niet veel mensen kende, dat is nu anders. Het mooiste is dat je op zo’n dag net veel mensen leert kennen. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, zelfs met de veiligheidsmaatregelen waaraan we ons moesten houden. De uitleg die we kregen in de mattentaartbakkerij, vond ik heel interessant.’

Een babbel en een pakket op de dorpel

In 2020 konden veel uitstappen niet doorgaan, net als de feesten die De Moazoart anders organiseert. Daarom stelde de Moazoart paas- en kerstpakketten samen. De werkers en vrijwilligers droegen ze rond bij honderden mensen. Een moment voor een dorpelgesprek. Om te luisteren hoe het gaat. Mensen zijn er altijd heel blij mee.

Tijdens die bezoeken merken ze dat mensen het deze winter moeilijker hebben dan in de lente. Ze worstelen met eenzaamheid en uitzichtloosheid. De dorpelgesprekken zijn een vinger aan de pols. Soms heeft iemand echt hulp nodig, of een gesprek. Dan bekijken de vrijwilligers met Bert en Kozeta hoe ze verder kunnen helpen.

“Vorig jaar durfde ik nog niet mee omdat ik niet veel mensen kende, dat is nu anders. En het mooiste is dat je op zo’n dag net veel mensen leert kennen.”

In de pakketten zit ook een #ontdekkingtroef-pakket* van Iedereen Verdient Vakantie. Orenda: ‘Ik merk dat vooral mensen met jonge kinderen het pakket gebruiken en er enthousiast over zijn. Mijn zoon van 14 jaar prikkel ik eerder met infovragen. Dan moet hij onderweg info opzoeken over een standbeeld of over hoe lang de bekende apotheker al bestaat. Of ik toon hem een foto van een plek waar hij naartoe moet fietsen.’

Ardennen, we komen eraan...

In 2021 zullen Rap Op Stap Lokeren en De Moazoart alweer een bijzondere stap zetten: samen een weekend naar de Ardennen. Voor die uitstap krijgen ze ondersteuning van Iedereen Verdient Vakantie. Vooral Martine verzorgt de organisatie. Al is het nu moeilijk plannen: zullen ze hun weekend van april moeten verzetten naar de zomer? Er komt veel bij kijken, ook menselijk opzicht. Want al is er veel vriendschap, niet alles is rozengeur en maneschijn. Je kan niet zomaar om het even wie bij elkaar in een chalet leggen. Orenda en Martine kijken er naar uit. Het wordt sowieso een hele belevenis!

 

* Het #ontdekkingtroefpakket maakte deel uit van het project #ontdekkingtroef van Iedereen Verdient Vakantie, dat liep in 2020 en 2021. Met dat project wou Iedereen Verdient Vakantie mensen aanzetten om vooral hun eigen buurt te ontdekken. In het pakket zat een boek vol tips om er op uit te trekken, een dorpeltrekkingboekje en een dorpeltrekkingbingo.

In gesprek met Martine en Orenda. Martine is al sinds 2013 vrijwilliger bij Rap Op Stap Lokeren. Ze houdt van uitstappen organiseren en is blij dat ze het verschil kan maken voor mensen die in armoede leven. Orenda is sinds 2021 vrijwilliger bij Rap Op Stap Lokeren. Ze is blij dat ze, ondanks haar ziekte, met haar engagement het verschil kan maken.

Neergepend door Els Hillaert.