Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je mogelijks een antwoord op je vraag over de werking van Iedereen Verdient Vakantie.

Ik wil op vakantie

Hoe weet ik of ik recht heb op sociaal tarief?

Woon je in Vlaanderen of Brussel en ben je aangesloten bij een sociale partnerorganisatie of Rap op Stapkantoor? Dan kan je via hen horen of je al dan niet in aanmerking komt voor de kortingstarieven.

Woon je in Vlaanderen of Brussel en ben je niet aangesloten bij een sociale partnerorganisatie of Rap op Stapkantoor, maar heb je één van deze puntjes? Dan kom je ook in aanmerking voor de kortingstarieven. Om je te registreren, mag je dan dit formulier invullen.

Ik woon in Wallonië of het buitenland. Kan ik dan ook gebruik maken van de korting van Iedereen Verdient Vakantie?

Helaas niet. Enkel personen die in Vlaanderen of Brussel wonen kunnen gebruik maken van de korting van Iedereen Verdient Vakantie, als ze aan één van deze vier puntjes voldoen.

Mag er iemand mee op daguitstap die geen recht heeft op sociaal tarief?

Neen. Je kan een daguitstap enkel aanvragen voor mensen die recht hebben op het sociaal tarief. Mensen die geen recht hebben op het sociaal tarief moeten via de reguliere weg een ticket boeken aan normaal tarief.

Krijgt een begeleider van een persoon met een beperking ook korting?

Ja. Een begeleider van een persoon met een beperking heeft ook recht op sociaal tarief, zowel voor daguitstappen als vakanties.

Mag er iemand mee op vakantie die geen recht heeft op sociaal tarief?

De regel geldt dat minstens de helft van het reisgezelschap recht moet hebben op het sociaal tarief alvorens de boeking via Iedereen Verdient Vakantie aan korting kan gebeuren.
- Als het gaat om een prijs per verblijfstype, dan kunnen de mensen die geen recht hebben op deze manier mee ‘genieten’ van de korting. 
- Als het gaat om een prijs per persoon, dan kunnen we enkel het sociaal tarief toekennen voor de personen die er recht op hebben. De overige personen betalen dan het normaal tarief. De aanvraag voor de personen die er recht op hebben kan via ons gebeuren.

Ik wil op daguitstap of vakantie naar Wallonië of het buitenland, kan dat?

Je kan via Iedereen Verdient Vakantie niet op daguitstap of vakantie naar het buitenland. Ook in Wallonië is ons aanbod beperkt. Soms kan je wel naar het buitenland op vakantie bij een georganiseerde vakantie.

Ik wil op daguitstap of (georganiseerde) vakantie. Hoe doe ik een boekingsaanvraag?

Ben je aangesloten bij een sociale partnerorganisatie of Rap op Stapkantoor? Richt je dan tot hen om een boekingsaanvraag in te dienen.

Ben je niet aangesloten bij een sociale partnerorganisatie of Rap op StapkantoorRegistreer je dan bij Iedereen Verdient Vakantie en vul het desbetreffende aanvraagformulier in.

Hoeveel keer per jaar mag ik via Iedereen Verdient Vakantie op daguitstap of (georganiseerde) vakantie?

 • Daguitstap: kan je onbeperkt aanvragen.
 • Vakantie: hier geldt een limiet van maximaal 14 nachten per persoon per jaar, waarvan maximaal 7 nachten in de zomervakantie.
 • Georganiseerde vakantie: kan maximaal 3 keer per persoon per jaar aangevraagd worden, waarvan maximaal 2 in de zomervakantie.

Hoeveel op voorhand moet ik een daguitstap/vakantie/georganiseerde vakantie aanvragen?

In de aanloop naar schoolvakanties (twee weken voor de schoolvakantie) en tijdens schoolvakanties gelden de volgende termijnen:

 • Daguitstap: minstens 1 week op voorhand aanvragen
 • Vakantie: minstens 3 weken op voorhand aanvragen
 • Georganiseerde vakantie: minstens 3 weken op voorhand aanvragen

Als je een daguitstap, vakantie of georganiseerde vakantie aanvraagt zonder bovenstaande termijnen te respecteren, dan kunnen wij geen verwerking garanderen.

Buiten de schoolvakanties is het wel mogelijk om af te wijken van bovenstaande termijnen.

Hoe weet ik of er nog beschikbaarheid is voor een daguitstap/vakantie/georganiseerde vakantie?

Helaas, dit kan je niet zelf weten, en ook wij kunnen dit niet weten. Een boekingsaanvraag is altijd een aanvraag tot beschikbaarheid en reservatie, geen garantie daarop. We raden dus altijd aan om zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen, en eventueel meerdere keuzes door te geven, zodat wij dit kunnen opvolgen en jullie op de hoogte kunnen brengen van de eventuele beschikbaarheid.

Kan ik een ingediende daguitstap/vakantie/georganiseerde vakantie nog wijzigen?

Je kan zelf geen wijzigingen aanbrengen op een ingediende boekingsaanvraag. Contacteer ons per mail of telefoon (02/504 03 91) om je wijziging door te geven.

Kan ik een rechtstreeks geboekte daguitstap/vakantie/georganiseerde vakantie nog omboeken naar sociaal tarief?

Neen, dit is niet mogelijk. Als je gebruik wil maken van de korting, dan moet de aanvraag altijd meteen via Iedereen Verdient Vakantie gebeuren.

Hoe kan ik een daguitstap/vakantie/georganiseerde vakantie annuleren?

Je kan zelf de boekingsaanvraag annuleren via ons boekingsplatform. Deze annulatie-aanvraag wordt rechtstreeks naar de aanbieder gestuurd. Wees dan ook duidelijk en vriendelijk in je aanvraag. Let op onze annulatievoorwaarden bij een vakantie en georganiseerde vakantie.

Hoe gebeurt de betaling van een daguitstap of (georganiseerde) vakantie?

 • De betaling van een daguitstap gebeurt altijd ter plaatse aan de kassa op de dag en het uur van bezoek. Als je het reservatiebewijs van Iedereen Verdient Vakantie toont, betaal je het kortingstarief voor het opgegeven aantal personen.
 • De betaling van een vakantie en georganiseerde vakantie gebeurt in principe bijna altijd via factuur, die opgestuurd wordt door de toeristische partner zelf. Het is dus normaal dat er op het reservatiebewijs van Iedereen Verdient Vakantie geen betaalgegevens vermeld staan. Voor sommige verblijven kan er ter plaatse bij check-in betaald worden. Er wordt dan geen factuur opgestuurd.

Ik ga alleen op vakantie. Zijn er plaatsen waar ik geen éénpersoonstoeslag moet betalen?

Ja, er zijn verblijven waar je geen éénpersoonstoeslag moet betalen. Je vindt de lijst van die verblijven hier.

Kan er korting geregeld worden voor het openbaar vervoer naar en tijdens een daguitstap/vakantie?

 • Daguitstap: neen, er is via Iedereen Verdient Vakantie geen tussenkomst voor openbaar vervoer.
 • Vakantie: via Iedereen Verdient Vakantie is er een tussenkomst voor De Lijn, niet voor de NMBS. Vraag bij het boeken van je vakantie de gratis 10-rittenkaart aan.

Wil je meer informatie over het (openbaar) vervoer? Klik hier.

Waar vind ik een overzicht van fouten in de brochures?

Helaas sluipen er steeds enkele fouten in onze brochures. Een rechtzetting en alle juiste info kan je op deze pagina vinden.

Rap op Stap

Waar zit er een Rap op Stapkantoor bij mij in de buurt?

Op deze pagina kan je zoeken naar Rap op Stapkantoren. Wanneer je je postcode intikt, zie je welke kantoren zich in de buurt bevinden.

Wat zijn de openingsuren van mijn Rap op Stapkantoor?

Op deze pagina kan je zoeken naar Rap op Stapkantoren. Wanneer je je postcode intikt, zie je welke kantoren zich in de buurt bevinden. Klik op 'Meer info' om de openingsuren te zien.

Hoe kan je zelf starten met een Rap op Stapkantoor?

Op deze pagina leggen we uit hoe je een Rap op Stapkantoor kan opstarten.

Hoe kan ik vrijwilliger worden bij Rap op Stap?

Neem contact op met een Rap op Stapkantoor in je buurt of ga eens langs. De meeste Rap op Stapkantoren kunnen nog wel wat extra hulp gebruiken.

Waar kan ik meer informatie vinden over het decreet en het charter Iedereen Verdient Vakantie?

Op deze pagina vind je alle informatie over het decreet Iedereen Verdient Vakantie: de brochure met alle nodige informatie, de integrale tekst en de uitvoeringsbesluiten.

Op deze pagina lees je de veelgestelde vragen over het charter.

Waar kan ik meer informatie vinden over erkenningen en subsidies?

Voor Rap op Stap bestaat er zowel een erkenning als een subsidie:

Verder is er ook nog een algemene subsidie voor Iedereen Verdient Vakantie:

Waar kan ik meer informatie vinden over het nieuwe aanbodplatform?

Vanaf 2025 werken we op een nieuwe manier: vanaf dan zal je rechtstreeks bij de toeristische aanbieder boeken. Alle info daarover vind je hier.

Hoe weet ik of ik goed bezig ben met mijn Rap op Stapkantoor?

Om de werking van je Rap op Stapkantoor te evalueren, ontwikkelden we de Rap op Stap-kijker. Je vindt er op deze pagina alles over.

Sociale organisaties

Hoe kan mijn organisatie lid worden van Iedereen Verdient Vakantie?

Je kan je organisatie gratis aanmelden bij Iedereen Verdient Vakantie via het formulier op deze pagina. Daarna contacteert een collega je om verder kennis te maken en je alle info te bezorgen.

Hoe weet ik of iemand recht heeft op sociaal tarief?

Eerst en vooral dienen vakantiegangers in Vlaanderen of Brussel te wonen. Als jullie voldoende inzicht hebben in de financiële situatie van de mensen, mogen jullie op basis van ‘eer en geweten’ het sociaal tarief toekennen. Bij twijfel kunnen jullie altijd de screeningscriteria van Iedereen Verdient Vakantie raadplegen om een correcte inschatting te kunnen maken. In onze folder 'Wie mag er gebruik maken van de kortingen' vind je ook meer informatie en duiding. Contacteer ons gerust via mail of telefoon voor advies.

Hoe kan ik een aanvraag voor een daguitstap/vakantie/georganiseerde vakantie indienen?

Om een daguitstap/vakantie/georganiseerde vakantie aan te vragen, moet je een login hebben op ons boekingsplatform. Heb je die nog niet, dan kan je die hier aanvragen. Eens je die ontvangen hebt, kan je aan de slag. Bekijk hier de instructiefilmpjes.

Hoe kan ik een aanvraag voor een daguitstap/vakantie/georganiseerde vakantie voor een groep indienen?

Een aanvraag voor een groepsboeking verloopt iets anders dan die voor een individueel persoon of gezin. Op deze pagina tonen we je hoe je een groepsboeking doet. Scroll even naar beneden naar het titeltje 'Boeken voor een groep'.

Ik heb de instructiefilmpjes bekeken, maar het lukt niet om een aanvraag in te dienen. Wat doe ik fout?

 • Check of je aan het werken bent vanuit de browser Google Chrome.
 • Check of je de tabjes ‘Vakantiegangers’ en ‘Boekingen’ ziet staan. Zo niet, contacteer ons via mail of telefoon (02/504 03 91).
 • Check of het recht op sociaal tarief voor 2023 openstaat voor de vakantieganger voor wie je wil boeken.
 • Check of de daguitstap/vakantie/georganiseerde vakantie mogelijk is voor de gevraagde datum/periode.

Hoe kan ik een daguitstap/vakantie/georganiseerde vakantie annuleren?

Je kan zelf een boekingsaanvraag annuleren via ons boekingsportaal. Deze annulatie-aanvraag wordt rechtstreeks naar de aanbieder gestuurd. Wees dan ook duidelijk en vriendelijk in je aanvraag. Let ook op onze annulatievoorwaarden bij een vakantie en georganiseerde vakantie.

Hoe kan ik extra accounts voor het boekingsplatform aanvragen voor collega’s?

Je kan extra accounts voor collega’s aanvragen via deze link.

Hoe kan ik aan de brochures van Iedereen Verdient Vakantie komen?

Als sociale organisatie kan je zowel de brochure 'Op daguitstap' als de brochure 'Op vakantie' afhalen bij een Rap op Stapkantoor in je buurt. Hier kan je zoeken welk kantoor het dichtst bij jou in de buurt ligt.

Waar kan ik meer informatie vinden over het decreet en het charter Iedereen Verdient Vakantie?

Op deze pagina vind je alle informatie over het decreet Iedereen Verdient Vakantie: de brochure met alle nodige informatie, de integrale tekst en de uitvoeringsbesluiten.

Op deze pagina lees je de veelgestelde vragen over het charter.

Waar kan ik meer informatie vinden over erkenningen en subsidies?

Waar kan ik meer informatie vinden over het nieuwe aanbodplatform?

Vanaf 2025 werken we op een nieuwe manier: vanaf dan zal je rechtstreeks bij de toeristische aanbieder boeken. Alle info daarover vind je hier.

Waar kan ik een overzicht van de fouten uit de brochure vinden?

Helaas sluipen er steeds enkele fouten in onze brochures. Een rechtzetting en alle juiste info kan je op deze pagina vinden.

Toeristische aanbieders

Hoeveel korting moet ik geven?

Je kiest als aanbieder zelf hoeveel korting je geeft, maar die moet minstens 30% zijn.

Hoe verloopt de samenwerking?

Als toeristische partner in het netwerk Iedereen Verdient Vakantie dien je een jaarlijks contract in waarin het type aanbod, de kortingsprijs, de periode en de betalingswijze worden vastgelegd. De volledige werking en de flow van een reservatie vind je in deze brochure.

Kan ik zelf beslissen wanneer ik vakantiegangers van Iedereen Verdient Vakantie ontvang?

Ja. Je moet wel een minimumaanbod voorzien in de zomervakantie. Wanneer je jouw contract vernieuwt, kan je zelf aangeven op de kalender wanneer je open bent/plaatsen beschikbaar hebt en wanneer niet.

Kan ik zelf beslissen hoeveel vakantiegangers van Iedereen Verdient Vakantie ik ontvang?

Ja. Wanneer jouw vooropgesteld quotum aan vakantiegangers is bereikt, kan je aangeven dat je aanbod niet meer beschikbaar is voor Iedereen Verdient Vakantie.

Moet ik plaatsen, bedden, staanplaatsen... geblokkeerd houden voor vakantiegangers van Iedereen Verdient Vakantie?

Nee. Je moet niets blokkeren voor Iedereen Verdient Vakantie. Wie eerst reserveert, heeft de eerste keuze. Je kan aan ons doorgeven wanneer je volzet bent of je quotum bereikt hebt, dan afficheren wij dit zo op onze kalender en is je aanbod voor die datum niet langer boekbaar.

Hoe controleert Iedereen Verdient Vakantie of de vakantiegangers tot de juiste doelgroep behoren?

Iedereen die via Iedereen Verdient Vakantie wil boeken, moet aantonen dat hij/zij/die recht heeft op sociaal tarief. Wie niet aan de voorwaarden voldoet, zal niet via ons kunnen boeken.

Wat als vakantiegangers annuleren?

Je hanteert voor annulaties de voorwaarden van Iedereen Verdient Vakantie. 
Voor vakantieverblijven en georganiseerde vakanties geldt de volgende annulatieregeling:
o Wie minstens 3 weken voor vertrek annuleert, kan dit kosteloos.
o Wie minder dan 3 weken voor vertrek annuleert, betaalt 25%.
o Wie minder dan 2 weken voor vertrek annuleert, betaalt 50%.
o Wie minder dan 3 dagen voor vertrek annuleert, betaalt 90%.
o Wie niet geannuleerd heeft en niet komt opdagen, betaalt het volledige bedrag. 
De annulatievoorwaarden voor een groepsverblijf zullen steeds verlopen volgens de algemene voorwaarden van het 
groepsverblijf.

Waar kan ik meer informatie vinden over het decreet en het charter Iedereen Verdient Vakantie?

Op deze pagina vind je alle informatie over het decreet Iedereen Verdient Vakantie: de brochure met alle nodige informatie, de integrale tekst en de uitvoeringsbesluiten.

Op deze pagina lees je de veelgestelde vragen over het charter.

Waar kan ik meer informatie vinden over subsidies?

Alle informatie over de projectsubsidie 'Iedereen Verdient Vakantie' vind je hier.

Waar kan ik meer informatie vinden over het nieuwe aanbodplatform?

Vanaf 2025 werken we op een nieuwe manier: vanaf dan zal je rechtstreeks bij de toeristische aanbieder boeken. Alle info daarover vind je hier.